Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Ομάδα TAI CHI


   Το Tai Chi Chuan (τάι τσι τσουάν) είναι μέρος της πλούσιας πολιτιστικής παράδοσης της Κίνας, η ακριβής προέλευση του δε χάνεται στα βάθη των αιώνων. Μεταφραζόμενο στην κυριολεξία σημαίνει "Υπέρτατη έσχατη γροθιά". Δημιουργήθηκε αρχικά ως πολεμική τέχνη και ανήκει στην κατηγορία των λεγόμενων εσωτερικών πολεμικών τεχνών. Παλιότερα στην Δύση ήταν γνωστό και με τον όρο "shadowboxing", δηλαδή "πάλη των σκιών".
   Θεμελιωμένο βαθειά στην φιλοσοφία του Ταοϊσμού και τις αρχές που διέπουν το Yin / Yang (γίνγκ γιάνγκ), το Τάι Τσι Τσουάν ενσωματώνει την ισορροπία των αντιθέτων όπως πχ "γεμάτο - άδειο", ή την χρήση του "μαλακού" για την υπερνίκηση του "σκληρού". Ως εκ τούτου και το γνωστότερο ρητό σχετικά με το Ται Τσι Τσουαν: "Χρειάζονται μόνο τέσσερις ουγγιές για να εκτρέψεις χίλιες λίβρες". Σκοπός είναι η μέγιστη αξιοποίηση του σώματος με τη λιγότερη δυνατή προσπάθεια και την λιγότερη δυνατή χρήση βίαιης φυσικής δύναμης. Βασίζεται στην εκτροπή της δύναμης του αντιπάλου και την επιστροφή της σε αυτόν με πολλαπλάσια ισχύ. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της σωστής ευθυγράμμισης του σκελετού, της αποτελεσματικής χρήσης των συνδέσεων μεταξύ τενόντων και αρθρώσεων, μέσω της ισορροπίας και του "ριζώματος" στο έδαφος και μέσω της συγχρονισμένης υποχώρησης. Με την ανάπτυξη της επίγνωσης και της συναίσθησης δίνει τη δυνατότητα να ακολουθείται και η παραμικρότερη μεταβολή της πίεσης που ασκεί ο αντίπαλος κατά την επαφή και να ανιχνεύεται η πρόθεση, ώστε η αντίδραση να είναι τέτοια που να εξουδετερώνει την επίθεση και να βρεθεί τελικά ο αντίπαλος εκτός ισορροπίας.      
   Παρότι αναπτύχθηκε και διαδόθηκε αρχικά ως ένα ισχυρό σύστημα αυτοάμυνας, εξελίχθηκε σταδιακά σε μία αργή, ευγενική, ρυθμική άσκηση, κατάλληλη για όλες τις ηλικίες, που έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της καλής υγείας. Έτσι σήμερα διδάσκεται και εξασκείται πλέον και σαν διαλογιστική και σωματική άσκηση και σαν πολεμική τέχνη. Κατά την άσκηση του Τάι Τσί Τσουάν, ο νους και οι μύες είναι σε χαλάρωση και τα άκρα και η μέση ευλύγιστα. Μέσα από μια συνεχόμενη ροή  διαλογιστικής κίνησης, βελτιώνει την κατάσταση του νευρικού συστήματος και την κυκλοφορία του αίματος, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική. Η αίσθηση της ισορροπίας και η σταθερότητα βελτιώνονται με την στάση του σώματος. Επίσης μέσα από την απαλή στροφή της μέσης και την στάση του σώματος γυμνάζονται τα εσωτερικά όργανα και βελτιώνεται η λειτουργία τους.
   Τα αποτελέσματα για τον τακτικά ασκούμενο στο Ται Τσι Τσουάν είναι αντιληπτά ακόμα και κατά τον πρώτο χρόνο της άσκησης. Οι πιο προχωρημένοι ασκούμενοι, μέσα από την επίτευξη της συγχρονισμένης με τις κινήσεις, αργής και βαθιάς κοιλιακής αναπνοής, θα δουν τα αποτελέσματα να επιτείνονται. Όσοι ασκούμενοι μαθαίνουν σταδιακά, μεθοδικά και διατηρούν σε βάθος χρόνου αμείωτο το ενδιαφέρον τους για τις τεχνικές, θα κατακτήσουν τελικά με την βοήθεια του δασκάλου και την τακτική άσκηση μία αποτελεσματική μέθοδο αυτοάμυνας.
   Μετά την άσκηση στο Τάι Τσι Τσουάν, ο ασκούμενος αισθάνεται συνήθως ευφορία, χωρίς να νιώθει κούραση ή εξάντληση. Το Τάι Τσι Τσουάν βοηθά στην αποκατάσταση της ισορροπίας και της αρμονίας μεταξύ των φυσικών, νοητικών και πνευματικών ποιοτήτων του ατόμου. Η τακτική άσκηση κάνει το σώμα ευέλικτο και ευκίνητο, το μυαλό αφυπνισμένο και γαλήνιο, ενισχύει την αυτοπειθαρχία, χαλιναγωγεί τα συναισθήματα, δημιουργεί ένα νου οξυδερκή και ήρεμο και βοηθάει γενικότερα στην καλή υγεία και την μακροζωία.  
  • H προέλευση και η ιστορία του Tai Chi Chuan. 
https://www.facebook.com/notes/tai-chi-chuan-αθήνα/h-προέλευση-και-η-ιστορία-του-tai-chi-chuan/660822414016374?qsefr=1

  • Το είδος του Τάι τσι που θα διδάσκεται, Tung Family Tai Chi Chuan - Grand Master Tung Kai Ying
https://www.facebook.com/notes/tai-chi-chuan-αθήνα/tung-family-tai-chi-chuan-grand-master-tung-kai-ying/660842534014362


Το τάι τσι χρειάζεται απλή αθλητική περιβολή (απλές φόρμες γυμναστικής), είναι καλύτερα να εκτελείται χωρίς υπόδηση ή με ειδικά υποδήματα, συνεπώς οι χοντρές αθλητικές κάλτσες το χειμώνα είναι χρήσιμες.
Για τον συγκεκριμένο χώρο η ομάδα καλό θα είναι να μην ξεπερνά τα 10 άτομα.
Για τους προχωρημένους θα υπάρξουν μαθήματα κυρτού σπαθιού, μαχητικές εφαρμογές, γρήγορη φόρμα κλπ.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη και Παρασκευή 16.30 - 18.30.
Δηλώσεις συμμετοχής στο: sotiristheo@yahoo.gr